Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΉ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και τoν θάνατο του 38χρονου εθελοντή πυροσβέστη

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΉ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
και τ
oν θάνατο του 38χρονου εθελοντή πυροσβέστη


Σαν «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων στο ΤΕΕ» εκφράζουμε τη θλίψη, τον πόνο και την οργή μας, για την τεράστια καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας εξαιτίας των πυρκαγιών, την απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, πατέρα δύο παιδιών και τους δεκάδες πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές που νοσηλεύονται με εγκαύματα  εξαιτίας της φωτιάς.

Αιτίες

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών πυρόσβεσης και οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά μέσα, η εγκατάλειψη του περιβάλλοντος και η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να συμβαδίζει με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική αντίληψη της Κυβέρνησης, έχουν  σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας μας, για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την εξαφάνιση της χλωρίδας και πανίδας.

Οι καταγγελίες του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ). κ Ν. Φραγκισκάκη, για το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης που ζητούσε 1,2 εκατ. για εργασίες καθαρισμού σε 7.500 στρέμματα στο Σέιχ Σου και αντί αυτού δόθηκαν με απευθείας ανάθεση από την Πολιτική Προστασία 1,7 εκατ. για 3.000 στρέμματα (!), είναι δηλωτικές για την νεοφιλελεύθερη λογική του επιτελικού κράτους[i].

Η καταστροφή πράγματι βρήκε επίσης πρόσφορο έδαφος στην κλιματική αλλαγή, ένα φαινόμενο που προκύπτει από την καταστροφή, τη ληστεία και την αλόγιστη σπατάλη των πόρων του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για καμιά κυβέρνηση γιατί δεν πρόκειται για σημερινό φαινόμενο. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια είναι παρούσα και στη χώρα μας, με αποτελέσματα που αφορούν είτε σε εκτεταμένες πυρκαγιές που στοίχισαν δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα δάση είτε σε πρωτόγνωρες πλημύρες που παρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους με ανυπολόγιστες καταστροφές και δεκάδες θύματα.

Ενδεικτικά, στις πυρκαγιές του 2007 έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι, κάηκαν 1.500 σπίτια και περισσότερα από 2.700 km2 γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα. Ενώ η πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής το 2017 στοίχισε 102 νεκρούς και στην πλημμύρα της Μάνδρας το 2018 πέθαναν 25 συμπολίτες μας μέσα σε λίγες ώρες.

Η αποτυχημένη διαχείριση και της φετινής πρωτόγνωρης καταστροφικής πυρκαγιάς σχετίζεται εκτός των άλλων με την αλαζονεία και την υπεροψία της πολιτικής ηγεσίας της Πολιτικής Προστασίας που εκκένωνε άκριτα τα χωριά δήθεν για να σωθούν οι άνθρωποι. Αποδείχθηκε περίτρανα όμως πως η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη των κατοίκων που δεν παρέδωσαν αμαχητί τα χωριά τους στις φλόγες, έσωσαν τα χωριά, τα σπίτια και τον μόχθο τους, χωρίς μάλιστα καμιά απώλεια ανθρώπινης ζωής!

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ οφείλει να σταθεί αλληλέγγυος, στο μέτρο που του αναλογεί, σε κάθε πολίτη που έχει πληγεί ή πλήττεται από αυτή την Εθνική Καταστροφή. Πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας με τους ανθρώπους που καταστράφηκε η ζωή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές και με όσους αρνούνται να ζουν με λιγότερο οξυγόνο.

Να απαιτήσουμε όλοι μαζί:

·         Άμεση και ολοκληρωτική αποζημίωση όλων όσων έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δωρεάν μέτρα προστασίας σε όλους  όσους επηρεάζονται από την τοξικότητα των σωματιδίων των πυρκαγιών

·         Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και προστασίας των δασών με μέτρα πρόληψης πυρκαγιών

·         Πλήρη αναδάσωση και αποκατάσταση όλων των καμένων δασών μέχρι και του τελευταίου τετραγωνικού μέτρου. Κατάργηση  κάθε δασοκτόνου νόμου καμιά εμπλοκή ιδιώτη «ανάδοχου» στην αποκατάσταση των δασών.

·         Να καλυφθούν τα κενά στην Πυροσβεστική, σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό που είναι απαραίτητα, με επανασχεδιασμό της πυρόσβεσης με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων και τα συμπεράσματα από την εμπειρία. Συμμετοχή εθελοντών των τοπικών κοινωνιών στο συντονισμό, την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών.

·         Λήψη μέτρων για να αποφευχθεί εσωτερική μετανάστευση των ανθρώπων που καταστράφηκαν οικονομικά και επαγγελματικά.

·         Στήριξη των ανέργων εξαιτίας της πυρκαγιάς

·         Λογοδοσία των υπευθύνων (φυσικών, ηθικών και πολιτικών αυτουργών) της καταστροφής.

Η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων στο ΤΕΕ» θα δραστηριοποιηθεί μέσα από το «Σύλλογο Εργαζομένων ΤΕΕ», αλλά και ευρύτερα, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων για να εκφράσει την αλληλεγγύη και την υλική στήριξη στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας.

Η μαζική κινητοποίηση και διαδήλωση που έγινε την Δευτέρα 9 Αυγούστου έξω από τη βουλή με συμμετοχή χιλιάδων πολιτών έδειξε πως η κοινωνική ευαισθησία και το λαϊκό φιλότιμο υπάρχει και μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό.

10/08/2021



[i] https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/305511_dasologoi-epieikos-aneparkis-o-n-hardalias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.