Σάββατο 29 Μαΐου 2021

ΠΡΟΤΑΣΗ για το νόμο Χατζηδάκη στο Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ, Πέμπτη 27/5/2021

ΠΡΟΤΑΣΗ για το νόμο Χατζηδάκη στο Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ, Πέμπτη 27/5/2021

Συνδικαλιστικής Παρέμβασης της Αριστεράς
&
Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Εργαζομένων ΥΠΕΝ

 

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έχει τεθεί σε διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό κ Χατζηδάκη και να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, αποτελεί συνέχεια και υλοποίηση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας που αξιοποιεί τη συγκυρία της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου και κάνει την κρίση ευκαιρία ακόμα και για την ισοπέδωση χρόνιων κατακτήσεων που έχει το θράσος να τις ονομάζει και παρωχημένες πχ συνδικαλιστικός νόμος.

Ήδη από την αρχή της κρίσης κυβερνητικές παρεμβάσεις μέσα από τις Π.Ν.Π. κατάργησαν δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες. Σήμερα η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και μετατρέπει τον εργαζόμενο σε δούλο της εργοδοσίας, ενώ παρατείνει το χρόνο εργασίας πέρα από τα ανθρώπινα φυσικά όρια. Και όλα αυτά, κρύβονται πίσω από την ατομική συμφωνία εργοδότη εργαζόμενου ώστε να υπάρχει και το φύλλο συκής της δήθεν συναίνεσης.

Ο νέος νόμος για τα εργασιακά απαλλοτριώνει τον εργαζόμενο από κάθε δικαίωμα και κάθε κατάκτηση που αποτύπωσε στην εργατική νομοθεσία ο κοινωνικός αγώνας: δημιουργεί προσκόμματα στη λειτουργία του συνδικαλισμού, στο δικαίωμα της απεργίας και της περιφρούρησής της που ισοδυναμούν με πλήρη απαγόρευση. Σε κάθε πράξη του συλλογικού οργάνου των εργαζομένων από τη Γενική Συνέλευση έως την απεργία υπάρχει και μια απαγόρευση. Σε κάθε συλλογική διεκδίκηση εμφανίζουν και ένα νομικό πρόσχημα ώστε να χαρακτηριστεί ο αγώνας των εργαζομένων παράνομος. Πίσω από κάθε περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης με το νέο νόμο, παραμονεύουν τα πρόστιμα, τα δικαστήρια και ο αστυνόμος.

Τα δικαστήρια όμως που ιδιαίτερα με το νέο νόμο από τη μια εμποδίζουν τον εργαζόμενο σε κάθε προσπάθεια να υπερασπιστεί συλλογικά τα δικαιώματά του από την άλλη αποδυναμώνονται πλήρως, όταν αποφασίσουν ότι μια απόλυση είναι παράνομη. Τότε, ο νέος νόμος δίνει την επιλογή στον εργοδότη να πληρώσει ένα ευτελές ποσό ώστε να μην επιστρέψει ο ανεπιθύμητος και παράνομα απολυμένος εργαζόμενος στην δουλειά.

Καθιστά παράνομα τα σωματεία που δεν θα συμμορφωθούν με την καταγραφή τους και ουσιαστικά επιχειρεί την εξάλειψη κάθε μορφής επικοινωνίας των εργαζομένων και της δημοκρατικής συμμετοχικής διαδικασίας.

Ακόμη και η τεχνολογία που στο πλαίσιο μιας άλλης κοινωνικής πολιτικής θα αποτελούσε ευλογία για την κοινωνία, μετατρέπεται με την τηλεργασία σε εργαλείο για την καταδυνάστευση του εργαζομένου. Ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που δεν ενδιαφέρεται να ενσωματώσει την τεχνολογία στην παραγωγή λόγω της υπέρμετρης φθήνιας της ανθρώπινης εργασίας  την επικαλείται για να του στερήσει και τον προσωπικό του χώρο.

Ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο είναι συνέχεια της απεργίας που έγινε 6 Μάη για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Είναι συνέχεια του αγώνα για την κατάργηση της ελαστικής εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Είναι συνέχεια του αγώνα για την προστασία του λαού από την πανδημία με μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Κρίνοντας το νομοσχέδιο αυτό ως απαράδεκτο και καταστροφικό για τους εργαζόμενους θεωρούμε ότι 24ωρες απεργίες χωρίς συνοχή και με ορίζοντα την ψήφιση του νομοσχεδίου, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να επανεκτιμήσει το παρελθόν και να χαράξει αγωνιστική πορεία ρήξης με την κυβέρνηση για την αποτροπή ψήφισης του νομοσχεδίου.

Γι αυτό καλούμε τα σωματεία που είναι στη δύναμη της Ομοσπονδίας και τον κάθε εργαζόμενο –η να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της Πέμπτης 3 Ιούνη και να πλαισιώσουν πανελλαδικά τα απεργιακά συλλαλητήρια.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες και την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ σε αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα με 48ωρη απεργία κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου και νέα σύσκεψη για απεργιακές κινητοποιήσεις αν περάσει από τη βουλή.

 

Απαιτούμε:

·         Άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου

·         Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες – κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία

·         Απαγόρευση των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

·         Μείωση του χρόνου εργασίας, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες

·         Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας

·         Όχι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες.

 

27/5/2021

 

Συνδικαλιστική Παρέμβαση της Αριστεράς
& Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΥΠΕΝ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.