Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

8 Μαρτίου 2021

Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ 


8 Μαρτίου 2021

Ω, μαμά μου, τι βασανισμό σε καλεί κάθε αύριο, αλλά θα έρθει η μέρα που όλες μας θα εργαζόμαστε με ελευθερία…..o bella ciao!

τραγούδι των εργατριών στις φυτείες ρυζιού της Β. Ιταλίας.

Συναδέλφισσες  –οι,

η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες για όλο το κοινωνικό σύνολο. Ο εγκλεισμός μας και η εργασιακή ανασφάλεια διογκώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες κυρίως των λαϊκών στρωμάτων. Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα που επλήγησαν με το ξέσπασμα της πανδημίας και αυτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία καθώς αποτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη.

Η γυναίκα όμως παράλληλα, την περασμένη χρονιά, επωμίστηκε σχεδόν αποκλειστικά, στο πλαίσιο της οικογένειας τη διαφύλαξη, μελέτη και δημιουργική απασχόληση των παιδιών από τότε που έκλεισαν τα σχολεία, τη φροντίδα των ηλικιωμένων της οικογένειας, δουλεύοντας παράλληλα πολλές φορές με τηλεργασία μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα εργασιακής αβεβαιότητας. Από τη στιγμή του εγκλεισμού τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν δραματική αύξηση στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Αντί να αναγνωριστεί όμως αυτός ο αγώνας, η Κυβέρνηση με τις άδειες ειδικού σκοπού που θέσπισε τις στέρησε και το δικαίωμα στην ετήσια άδεια!

Η ελληνική κοινωνία έχει εγγράψει στο DNA της αιώνες κακοποιήσεων και αδικιών σε βάρος της γυναίκας, στοιχεία δυστυχώς και σήμερα υπαρκτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πληθώρα αποκαλύψεων και οι καταγγελίες για κακοποιητικά φαινόμενα στον χώρο του αθλητισμού και της τέχνης. Βρίσκοντας το θάρρος η Σοφία Μπεκατώρου να καταγγείλει τον βιασμό της σε μικρή ηλικία από μεγαλοπαράγοντα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να διανοηθεί κάποιος το ντόμινο που επακολούθησε. Γυναίκες από τον χώρο του θεάτρου άρχισαν να καταγγέλλουν ποικίλες περιπτώσεις κακοποιήσεων από άντρες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ισχυρή κοινωνική τους θέση για επιβολή. Ακριβώς αυτή η κοινωνική σχέση ανάμεσα σε αυτούς που έχουν την εξουσία, τη θέση, το χρήμα, και την πολιτική κάλυψη αποκαλύφθηκε από τις καταγγελίες νεαρών ανδρών που πήραν θάρρος από αυτές τις γυναίκες και οδήγησαν στην προφυλάκιση του Δ. Λιγνάδη.

Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν περίτρανα ότι η κακοποίηση και η εκμετάλλευση δεν είναι ζήτημα φύλλου μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά βασικά αποτέλεσμα των κοινωνικών σχέσεων. Η αδικία, η καταπίεση, η κακοποίηση, η βία μπορεί να είναι γένους θηλυκού σε καμία όμως περίπτωση δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Η εκμετάλλευση έχει ταξικό πρόσημο με κύρια θύματα τους οικονομικά ασθενέστερους. Χαιρετίζουμε τα θύματα που βγαίνουν μπροστά καταγγέλλοντας τη βία εις βάρος τους δείχνοντας πως ο δρόμος της γυναικείας χειραφέτησης βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή του κοινωνικού συστήματος που αναπαράγει αλλοτριωμένους ανθρώπους άνδρες και γυναίκες.

Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις και εκφράσεις που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες ως ανόητες, αφελείς, αδύναμες  ενώ τους άντρες ως δυνατούς και ντόμπρους  συντηρούνται ακόμα.

Ωστόσο εμείς οι γυναίκες εκτός από θύματα του πατριαρχικού συστήματος, αποδείξαμε ιστορικά ότι είμαστε οι αγωνίστριες που μπορούμε να ηγηθούμε στους αγώνες για κοινωνική ισότητα.  Οι γυναίκες μπορούν να συμπαρασύρουν τους άντρες σε πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα όλων, και για κοινωνικές αλλαγές ισότιμα και από κοινού.  Ας θυμηθούμε, ότι η σημαντικότερη σύγχρονη επανάσταση ξεκίνησε από μια  μαζική διαδήλωση με επικεφαλής τη Ρωσίδα φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι στις 8 Μαρτίου και πυροδότησε μια αλυσίδα πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην ανατροπή του Τσαρισμού και τη σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία.

Συναδέλφισσες  –οι,

η Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ, καλεί την Δευτέρα 8 Μάρτη, στην διευκολυντική Πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και τη συγκέντρωση, ώρα 13:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος κρατώντας και εμείς μαζί με όλες -ους το νήμα του αγώνα και της αξιοπρέπειας από τις γυναίκες της κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης του 1857 μέχρι και σήμερα.

8/3/2021

Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.