Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Για τις εκλογές στο Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο

 Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ

Για τις εκλογές στο Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο

Συναδέλφισσες-οι,
οι εκλογές για τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο έχουν ήδη ξεκινήσει με την αποστολή του εκλογικού υλικού στην Περιφέρεια.
Η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ» κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τους συναδέλφους Αορίστου Χρόνου.

Οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια αφορούν σε ένα συγκεκριμένο πεδίο της διοίκησης των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αποτελούν μάλιστα ένα θεσμό που έχει κατά κάποιο τρόπο κάποια ελάχιστα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Ιστορικό – κομματικές κυβερνητικές παρεμβάσεις

Η διάρκεια του θεσμού των υπηρεσιακών συμβουλίων του δημοσίου στην Ελλάδα ξεπερνάει τον ένα αιώνα (ξεκίνησαν το 1911). Η αιτία δημιουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων βρίσκεται στην ανάγκη μετριασμού των κυβερνητικών παρεμβάσεων προς όφελος των κάθε φορά «ημετέρων», παρεμβάσεων που με τη θεσμοθέτηση των υπηρεσιακών συμβουλίων επιδιώχθηκε να μετριαστούν.

 Στην πραγματικότητα όμως η συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και οι αλλαγές που έχουν υποστεί στη διάρκεια της ζωής του θεσμού είναι πολλές σε όλα αυτά τα χρόνια και αντανακλούν τις πολιτικές, κομματικές και κυβερνητικές αντιλήψεις που επικρατούσαν. Όμοια με τις πολιτικές μεταβολές άλλαζε και το περιεχόμενό τους, η αποστολή τους ή η σύνθεσή τους (αναλογία αιρετών και διορισμένων, ο ρόλος των μελών τους, η διάρκεια της θητείας τους κλπ.).

Αξίζει να σημειωθεί χαρακτηριστικά η προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. τον Ιανουάριο του 2019 να καταργηθούν στην πράξη τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θέτοντας στη διαβούλευση ένα νόμο που έλεγε το εξής …δημοκρατικό: Μια απόφαση είναι έγκυρη μόνο αν την ψηφίσει και ο διορισμένος από την πολιτική ηγεσία ή την  διοίκηση του εκάστοτε Οργανισμού, Πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου! https://adedy.gr/perirismosdikaiwmatwnisotimiasypsymboyliwn/

Αυτή η διάταξη που καταργούσε τα περιορισμένα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, αποσύρθηκε μετά από την έντονη αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σύνθεση και λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων περιορίζεται από τη νομοθεσία στην εκλογή μόνο της μειοψηφίας (2 στα 5 μέλη) με καθολική και μυστική ψηφοφορία όλου του προσωπικού.

Τα υπόλοιπα 3 μέλη που ορίζονται από την πολιτική ηγεσία της υπηρεσίας ή του οργανισμού είναι: 1 Προϊστάμενος Διεύθυνσης και 2 Προϊστάμενοι Τμήματος. Ακόμη, ο Πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου δεν εκλέγεται από τα μέλη του αλλά ορίζεται και αυτός από την πολιτική ηγεσία ενώ χωρίς την παρουσία του επιλεγμένου Προέδρου ο νόμος δεν επιτρέπει τη λειτουργία του οργάνου.

Αντιδημοκρατικές διατάξεις διέπουν και τη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου θέτοντας περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση άποψης και υποχρεώνουν τα μέλη του σε περίπτωση διαφωνίας να προσχωρούν σε μια από τις δύο επικρατέστερες απόψεις ενώ δεν επιτρέπεται η αποχή από την ψηφοφορία ή η λευκή ψήφος σαν στάση.

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στο ΤΕΕ

Ο ρόλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου είναι διαφορετικός και διακριτός από το συνδικαλιστικό όργανο.

Ένα όργανο, όπως το Υπηρεσιακό Συμβούλιο έχει χαρακτήρα διοικητικό και η λειτουργία του καθορίζεται με κυβερνητικές αποφάσεις, παρά την παρουσία κάποιων αιρετών. Ενώ στο συνδικαλιστικό όργανο η λειτουργία όπως και οι αποφάσεις του λαμβάνονται άμεσα από τους ίδιους τους εργαζόμενους ή τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους και έχει χαρακτήρα διεκδικητικό.

Για την ίδια τη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ελάχιστα πληροφορούμαστε οι περισσότεροι. Δεν γνωρίζουμε παρά μόνο από σύμπτωση, για το πότε συνεδριάζει, ποια ζητήματα του προσωπικού το απασχόλησαν και σε ποια απόφαση κατέληξε. Ερωτηματικά υπάρχουν στους περισσότερους όσον αφορά και τις δικαιοδοσίες του οργάνου όπως και για τον παραγκωνισμό του με τον ορισμό εδώ και χρόνια των Προϊσταμένων από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ χωρίς καμιά νομιμοποιητική διαδικασία κρίσης.

Τι επιδιώκει η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ» στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο

Οι υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζόμενων στο ΤΕΕ» κατεβαίνουμε στις εκλογές για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο έχοντας στόχο, με την ενδεχόμενη παρουσία μας στο όργανο,  να υπερασπιστούμε  τη διαφάνεια, την ενημέρωση για όλα τα θέματα, τη δίκαιη και έντιμη αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων των εργαζομένων που αφορούν στις δικαιοδοσίες του οργάνου και στην ισότητα στο πλαίσιο της υπηρεσίας για όλους.

Πιστεύουμε πως έχουμε ανάγκη από αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια που στηρίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, αποκαλύπτουν και αντιστέκονται στις αυθαιρεσίες της διοίκησης, όπου υπάρχουν.

Έχουμε ανάγκη όμως και από αλλαγές στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα αναφορικά με τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Θα παλέψουμε να καταργηθεί ο αναχρονιστικός διαχωρισμός σε ΙΔΑΧ και μόνιμους. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι ενιαίο με εκλεγμένα όλα τα μέλη του.

Συναδέλφισσες –οι,
σας καλούμε να στηρίξετε την παρέμβασή μας και πιστεύουμε πως μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά αν μας εκλέξετε, γιατί:

·         Δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι στη διοίκηση

·         Δε λειτουργούμε στη βάση προσωπικών συμφερόντων, εξυπηρετήσεων και ρουσφετιών

·         και δεν μας συνδέει κανένας ομφάλιος λώρος µε τις κυβερνητικές πολιτικές.

 

19/10/2020

Οι υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζόμενων στο ΤΕΕ»

Αβραμίδης Κωνσταντίνος

Δημοπούλου Ελένη

Κόγκου Βενετία

Πέτρου Μαρία

Σκουλά Μαρία

Σταθόπουλος Κυριάκος

 Σύμφωνα με τη νομοθεσία ψηφίζονται έως δύο υποψήφιοι από το ψηφοδέλτιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.