Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ - ΟΧΙ στην απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΤΕΕ

Η δημιουργία «Ινστιτούτου Τεχνικού Επιμελητηρίου  Ελλάδας»
απειλή για το δημόσιο χαρακτήρα του ΤΕΕ

Το Νοέμβριο του 2017 στη συνεδρίαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία μετά από εισήγηση του Προέδρου του ΤΕΕ η δημιουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Ινστιτούτο Τεχνικού Επιμελητηρίου  Ελλάδας».
Πίσω από την «αθώα» επωνυμία του «Ινστιτούτου» βρίσκεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΤΕΕ αλλά και η αποδέσμευση και του εκάστοτε Προέδρου από οποιονδήποτε έλεγχο και περιορισμό από τα υπόλοιπα μέλη της ΔΕ ή την υπηρεσία του ΤΕΕ.
Το «Ινστιτούτο ΤΕΕ», σύμφωνα με την απόφαση, υποκαθιστά πλήρως τις υπηρεσίες του ΤΕΕ και εμφανίζεται ισότιμο με το ΤΕΕ ακόμη και στον δημόσιο ρόλο του σαν Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας/Κυβέρνησης. Άλλωστε τι ακριβώς μένει στο ΤΕΕ από αυτό το καθήκον όταν για τα κεντρικά ζητήματα πολιτικής η απόφαση αναφέρει στο «Ινστιτούτο ΤΕΕ» ανατίθεται: «..Η επιστημονική διερεύνηση και ανάλυση των οικονομικών και επιχειρηματικών προβλημάτων, τα οποία αφορούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κλπ...η εξαγωγή συμπερασμάτων και η διαμόρφωση προτάσεων οι οποίες δύνανται να βοηθήσουν στην επίλυση διαφόρων αναπτυξιακών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας κατά το μέρος που αυτά σχετίζονται με το επάγγελμα του Μηχανικού.»;
Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στο site του ΤΕΕ, στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα Διευθύνσεων και Τμημάτων του ΤΕΕ, για να αντιληφθεί ότι μένουν κυριολεκτικά χωρίς αντικείμενο αφού τα άρθρα στο καταστατικό του «Ινστιτούτου ΤΕΕ» που αφορούν στους σκοπούς και τα μέσα ξεκαθαρίζει ότι:
«iv. διοργανώνει διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά
προγράμματα και κάθε είδους εκδηλώσεις για την εξυπηρέτηση των σκοπών της, vα  εκδίδει ενημερωτικά έντυπα, βιβλία μελέτες
vii. να συνάπτει συμβάσεις με τρίτα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά περίπτωση και επ αμοιβή,
viii. να συγκροτεί ειδικές επιτροπές ή ομάδες εργασίας προερχόμενες είτε από τους εταίρους αυτής είτε από τρίτα πρόσωπα για τη μελέτη θεμάτων και τη διεξαγωγή ερευνών που συνάπτονται με τον σκοπό της.
3. Η εταιρεία ασκεί τις δραστηριότητές της και παρέχει τις υπηρεσίες της στην ημεδαπή και την αλλοδαπή σε τοπική, περιφερειακή, εθνική και διεθνή κλίμακα.
Το συμπέρασμα από την απόφαση της Δ. Ε. για την ίδρυση του «Ινστιτούτου ΤΕΕ» είναι ότι η Δ.Ε. του ΤΕΕ με την απόφαση αυτή εκχώρησε τις αρμοδιότητες μιας δημόσιας υπηρεσίας σε ένα ιδιωτικοποιημένο όργανο που θα αναλαμβάνει από τα έργα ΕΣΠΑ έως τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών του (εκδηλώσεις έκδοση βιβλίων επικοινωνία με εθνικά και διεθνή θεσμικά όργανα κλπ). Η Δ.Ε. του ΤΕΕ με περιστασιακή πλειοψηφία αποφάσισε την αυτοκατάργησή της. Δεν είναι τυχαίο ότι Πρόεδρος του «Ινστιτούτου ΤΕΕ» είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΤΕΕ καθιστώντας το «Ινστιτούτου ΤΕΕ» ισότιμο με το ΤΕΕ ακόμη και στο επίπεδο της εκπροσώπησής του.
Συνάδελφοι,
η απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ για την ίδρυση του «Ινστιτούτου ΤΕΕ» αποτελεί απειλή για τις υπηρεσίες το αντικείμενο και το δημόσιο χαρακτήρα του ΤΕΕ.
Πρέπει άμεσα να καλεστεί Γενική Συνέλευση ώστε να ενημερωθούμε και να πάρουμε αποφάσεις για το ζήτημα αυτό πριν να είναι αργά.



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΕ

Υ.Γ.: Πρακτικό της Δ.Ε. του ΤΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.