Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Τοποθέτηση της "Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζόμενων στο ΤΕΕ" στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

Τοποθέτηση του συν. Αβραμίδη Κώστα στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση από μέρους της "Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζόμενων στο ΤΕΕ".


Η "Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ" κατεβαίνει στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο "Συνεργασία Αριστερής Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων στο ΤΕΕ & Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζόμενων στο ΤΕΕ".


Οι εκλογές του Συλλόγου μας γίνονται στον 6ο χρόνο της κρίσης με τα μνημόνια να έχουν καθίσει για τα καλά στο σβέρκο μας. Οι αλλεπάλληλες απόπειρες σωτηρίας των τραπεζών όχι μόνο δεν σώσανε την οικονομία από την κρίση αλλά ούτε τις ίδιες τις τράπεζες που τελικά χρεοκόπησαν και ξεπουλήθηκαν σε ξένα κεφάλαια αντί πινακίου φακής.


Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης κατέρρευσε καθώς η κρίση σάρωσε τους διαχειριστές της εξουσίας και στο προσκήνιο βρέθηκε το ίδιο το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας.
 
Η διαχείριση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που είναι συνέπεια της χρεοκοπίας έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Η πολιτική και οικονομική διαχείριση από τα αστικά κόμματα είναι υπεύθυνη για την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εφαρμόστηκε στη χώρα, κάτω από τον έλεγχο της τρόικας, μια κτηνώδης πολιτική για τη σωτηρία των Γερμανικών και Γαλλικών τραπεζών και της εξυπηρέτησης του τοκογλυφικού χρέους. Όμως αυτή η απίστευτη βία και ληστεία που ασκείται από τους μηχανισμούς της ΕΕ στο λαό μας δεν κατάφερε να σώσει ούτε την ίδια την ΕΕ από την απειλή μιας κρίσης καθώς ο Γερμανικός κολοσσός η Deutsche Bank, απειλείται με χρεοκοπία με ανυπολόγιστες συνέπειες!
 
Με όλα αυτά η οικονομική κρίση επιδεινώθηκε σε τέτοιο  βαθμό ώστε η έκθεση του «Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους» στη Βουλή, το 2014, δηλώνει ότι έχει καταστραφεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας εξ αιτίας των μνημονίων και το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
 
Οι ευθύνες του συνδικαλιστικού κινήματος
Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος όχι μόνο δεν αντιστέκεται στην επέλαση αυτών των πολιτικών αλλά είναι αρωγός των μνημονιακών κυβερνήσεων. Με 24ωρες απεργίες επιμελώς ασύνδετες δεν ασκούνε την ελάχιστη πίεση στις μνημονιακές κυβερνήσεις, ενώ δημιουργούν σύγχυση και απογοήτευση στους εργαζόμενους.
 
Η αιτία αυτής της στάσης των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και του σημερινού κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΣΥΡΙΖΑ) δεν βρίσκεται στη δήθεν αδιαφορία των εργαζόμενων για τα προβλήματά τους. Οι εργαζόμενοι δεν είχαν και δεν έχουν το περιθώριο να μένουν απαθείς. Αντιστάθηκαν και αυτό φάνηκε στη μεγάλη ήττα της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο θέμα της αξιολόγησης.
 
Ενώ οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με μαζικές αποφάσεις συνελεύσεων και υπογραφές καταργούσαν το νόμο, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας μας έρχονταν στις συνελεύσεις μας καλώντας  σε ρήξη ακόμη και με αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ που ακύρωναν την αξιολόγηση!
 
Από τις 25 Γενάρη του 2015, υπάρχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η εκλογική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα του μεγάλου λαϊκού κύματος που ανέτρεψε τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
 
Η νέα συγκυβέρνηση έβαλε το «καινούριο κρασί της αριστερής νίκης, στους παλιούς ασκούς της μνημονιακής πολιτικής». Βάζοντας από την αρχή η κυβέρνηση σαν όριο της πολιτικής της την παραμονή στην ΕΕ και το Ευρώ φαλκίδευσε και τις ελάχιστες δυνατότητες βελτίωσης –αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν.
 
Η πολιτική της αφού ταλαντεύθηκε ανάμεσα στις διαταγές και τις πιέσεις των τοκογλύφων από τη μια μεριά και τις προσδοκίες των λαϊκών μαζών που καταστράφηκαν από την κρίση από την άλλη, τελικά υποτάχθηκε στις απαιτήσεις των τοκογλύφων.
Με οδυνηρό τρόπο το 3ο μνημόνιο ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί λύση στην κρίση μέσα στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και της ΕΕ. Ειδικά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, φάνηκε ότι το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας και της ανατροπής όχι μόνο δεν έχει λυθεί αλλά είναι ανοιχτό και περιλαμβάνει πιά και την κυβέρνηση του Τσίπρα.


Το δίλλημα που μπαίνει μπροστά στους εργαζόμενους στο δημόσιο είναι το ίδιο που μπαίνει σε όλη την κοινωνία:
 
Διαχείριση της κρίσης ή ανατροπή των οικονομικών πολιτικών και κοινωνικών αιτιών της κρίσης.
Διέξοδος με ένα νέο συμβόλαιο (μνημόνιο) με τους διεθνείς τοκογλύφους για να εξυπηρετηθεί το χρέος, μιας νέας «Βάρκιζας», ή με ένα ξεσηκωμό έχοντας σαν πρόσταγμα το σύνθημα που ακούστηκε μέσα από την εξέγερση το Δεκέμβρη του 2008: «Βάρκιζα τέλος!».
 
ΣΕΤΕΕ
Σε αυτό το πλαίσιο οι εκλογές του Συλλόγου μας θέτουν το ερώτημα σε όλους μας για την διέξοδο που θα πρέπει να αναζητηθεί. Σ αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση και οι εκλογές για το Δ.Σ. και την ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ.


Ο απολογισμός της παράταξης που παραιτήθηκε από κάθε αγώνα στο ΤΕΕ, πριν παραιτηθεί και από το Δ.Σ., δεν είναι άξιος καν κριτικής.  

Ο πραγματικός απολογισμός τους αφορά σε δύο χρόνια τυφλής υπηρεσίας στον εκάστοτε Πρόεδρο του ΤΕΕ. Η παραίτησή τους και η επίσπευση των εκλογών δεν αφορά σε οικονομικούς υπολογισμούς προς όφελος του Συλλόγου (άλλωστε αυτοί ευθύνονται για τις ετεροχρονισμένες διπλές εκλογικές διαδικασίες) αλλά στην «πρόνοια» ότι με το νέο οργανόγραμμα που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο, των μνημονιακών πολιτικών, θα πρέπει να καταργηθούν Τμήματα, Διευθύνσεις και οργανικές θέσεις και πρέπει να στηριχθεί η διάλυση και η μετατροπή του ΤΕΕ σε ΝΠΙΔ, από ένα αναβαθμισμένο από πρόσφατες εκλογές εργοδοτικό Δ.Σ..
 
Ο πραγματικός απολογισμός του της απερχόμενης πλειοψηφίας στο Δ.Σ. αφορά στην περιθωριοποίηση των εργαζόμενων στην ακύρωση των Γενικών Συνελεύσεων και στην υποκατάσταση της λειτουργίας του Δ.Σ. από ένα «παρεάκι» που λειτουργεί έξω από κάθε συλλογική διαδικασία.
Αυτό το «παρεάκι» παρακάμπτοντας τις συλλογικές διαδικασίες εγκατέλειψε στοιχειώδεις λειτουργίες του Δ.Σ. όπως η τήρηση υπογεγραμμένων πρακτικών. Πως άλλωστε θα δικαιολογούσαν την αριθμητική όπου η άποψη που μειοψήφησε στο Δ.Σ. (3 ψήφοι έναντι 4) θα χαρακτηρίζονταν πλειοψηφία (Δ.Σ. Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2015);
Έτσι με τέτοιες διαδικασίες εγκαταλείφθηκαν ακόμη και τακτικές υποχρεώσεις του Συλλόγου με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε πρόστιμο χιλιάδων € για το ΑΦΜ του Συλλόγου που αμέλησαν να δημιουργήσουν.
 
Αυτό το "παρεάκι" κρίνεται από τα πεπραγμένα του στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή μας και όχι το Δ.Σ. που δεν έχει ούτε πρακτικά να παρουσιάσει.
 
Συνυπεύθυνοι με τη σιωπή τους αλλά και την ψήφο τους σε όλα αυτά είναι και οι συνάδελφοι που εμφανίζονται με το δήθεν «ανεξάρτητο» ψηφοδέλτιο των Περιφερειακών Τμημάτων. Έδωσαν κάλυψη σε κάθε συνδικαλιστική παρανομία και συνέβαλλαν στην αδιαφάνεια του Συλλόγου. Εκλέγονται μόνο για να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ στην Ομοσπονδία και να την ενισχύσουν στο σχηματισμό πλειοψηφίας στις εκλογές για το Δ.Σ. και όταν σχηματιστεί Προεδρείο με συγκεκριμένη σύνθεση …παραιτούνται.


Η κίβδηλη «ανεξαρτησία» χρησιμεύει μόνο στην δημιουργία μιας εκλογικής δεξαμενής που θα εμποδίσει οποιαδήποτε αριστερή προσέγγιση στο Σύλλογο Εργαζόμενων στο ΤΕΕ να εφαρμόσει μια πολιτική διαφάνειας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.
 
Συνάδελφοι, σε αυτές τις εκλογές ζητάμε να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της «Συνεργασίας Αριστερής Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων στο ΤΕΕ και Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζόμενων στο ΤΕΕ». Πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε ένα νέο Σύλλογο ανεξάρτητο από κυβέρνηση και εργοδοσία να χτίζει συλλογικές συναδελφικές σχέσεις και να στηρίζει τον αγώνα του σε αυτές. Πιστεύουμε πως χρειάζεται ένας νέος Σύλλογος που θα συμβάλλει μαζί με άλλους πρωτοβάθμιους συλλόγους στην οικοδόμηση ενός ρεύματος αντίστασης στους εργαζόμενους με στόχο την πολιτική ανατροπή και την ακύρωση των μνημονίων.
 
Για ένα τέτοιο Σύλλογο Εργαζόμενων στο ΤΕΕ σας καλούμε να αγωνιστείτε μαζί μας.