Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ανοιχτή επιστολή απάντηση στην συναδέλφισσα Άννα


Αθήνα
11 Νοεμβρίου 2014

Συναδέλφισσα Άννα, έφτασε στα χέρια μου η επιστολή που έστειλες στις 10 Νοεμβρίου στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΤΕΕ. Με την επιστολή αυτή ζητάς την παραίτησή μου από το Δ.Σ. του Συλλόγου. Ισχυρίζεσαι ότι σε προσέβαλλα αναφέροντας το επίθετό σου στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Αυτό συνέβη στη συνέλευση που έγινε την Πέμπτη στις 6 Νοεμβρίου όπου ανάμεσα στα ζητήματα που απασχόλησαν το σώμα της συνέλευσης ήταν και το αίτημά σου για οικονομική ενίσχυση. Το αίτημα αυτό είχε μεταφερθεί από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ συνάδελφο Γεωργίου προς το Δ.Σ. σε συνεδρίαση του την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014. Υποστηρίχθηκε από εσένα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί σου σε ανοιχτή ακρόαση, αφού σε ενημερώσαμε πως ήσουν σε ανοιχτή ακρόαση, ώστε να ακούν όλα τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και οι εργαζόμενοι που ήρθαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Εννοείται, πως κάθε συζήτηση και, ακόμη περισσότερο, αν αφορά οικονομικά θέματα, καταγράφεται στα πρακτικά.

Στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. υπήρχαν εργαζόμενοι που ήρθαν να παρέμβουν για το θέμα αυτό.

Στη συνέχεια αρκετές φορές επικοινωνήσαμε μαζί ή με συναδέλφους που ενδιαφέρονταν για το θέμα. Αποτελούσε δηλαδή ένα θέμα συζήτησης που ήταν, ήδη, γνωστό στους εργαζόμενους.

Θα ήθελα να σου θυμίσω την τοποθέτησή μου στη Γενική Συνέλευση. Πιστεύω πως τα ζητήματα της αλληλεγγύης ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης είναι ζητήματα πολιτικά και καθήκον του εργατικού κινήματος είναι να παλεύει για τη διαγραφή των χρεών των εργαζόμενων τουλάχιστον ανάλογα με τη μείωση των αποδοχών τους. Βέβαια στο όριο των δυνατοτήτων ενός συλλογικού οργάνου (Πρωτοβάθμιου Συλλόγου ή Ομοσπονδίας) θα πρέπει να υπάρχει και έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης και οικονομικής στήριξης.

Η αλληλεγγύη ειδικά όταν παίρνει τη μορφή της οικονομικής βοήθειας είναι αδύνατο να γίνεται εν αγνοία των εργαζόμενων που την παρέχουν. Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο ΤΕΕ έχει σαν ανώτερο όργανό του τη Γενική Συνέλευση. Το θέμα σου θα αποφασίζονταν οριστικά εκεί. Πέρα από το ότι ήταν ήδη γνωστό το αίτημά σου στους περισσότερους συναδέλφους ήταν αδύνατο να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για οποιασδήποτε μορφής διάθεση χρημάτων του Συλλόγου χωρίς να ξέρουν τα μέλη της συνέλευσης σε ποιόν και με τι κριτήρια (οικονομικά, οικογενειακά, υγείας κλπ) θα την παρέχουν. Αποτελούσε, δηλαδή, ουσιαστική πληροφορία για να διαμορφώσουν άποψη τα μέλη της συνέλευσης.

Θυμήσου ότι συζητούσαμε παρέμβαση από το Δ.Σ. του ΣΕΤΕΕ στη Δ.Ε. του ΤΕΕ για το αίτημά σου και προς την Δ.Ε. Ήταν αδύνατο να γίνει αυτό χωρίς την τήρηση πρακτικών που είναι δημόσια και στο Δ.Σ., αλλά και στην Διοικούσα. Το ίδιο ισχύει και για την Ομοσπονδία (ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ).

Ένας Σύλλογος εργαζόμενων πρέπει να ενσαρκώνει κατά την άποψή μου μια ανώτερη μορφή δημοκρατίας. Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτή τη Δημοκρατία των εργαζόμενων που η ανώτερη μορφή της είναι η Γενική Συνέλευση, έχει ένα ακόμη βασικό στοιχείο δίπλα στη διαφάνεια: την αιρετότητα και την ανακλητότητα κάθε εκπροσώπου.

Για αυτό, αν δεν σε έχω πείσει, δέχομαι το θέμα της παραίτησής μου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας να απασχολήσει την προσεχή (12/11/214) Γενική Συνέλευσή μας.


Αβραμίδης Κώστας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.